Mer om HIO-nålen

Utförande:
Svenska golfförbundets Hole-IN-One utmärkelse, SgfHUm, är utformad som en nål (bouton) med siffran ett som bas och med yta avsedd för gravyr på framsidan. Den är i gul metall och med Svenska Golfförbundets symbol tydligt framträdande. Den är 25 mm hög och 14 mm bred.
Nålen kan mot en extra avgift erhållas i 18 karats guld. I guld är den 24 mm hög och 13 mm bred.

På varje bouton graveras årtal, månad och dag då prestationen utfördes. När utmärkelsen erhålles för utförd Albatross graveras ordet Albatross på baksidan.

För golfare som gjort fem Hole-In-Ones och /eller Albatross ersätts datumet med fem diamanter. Utmärkelsen för fem gjorda Hole-In-Ones och/eller Albatross går under beteckningen SgfHfUm.

Med utmärkelsen erhålles även ett band i färgerna grönt (12 mm), svart (6 mm), vitt (5 mm) och blått (12 mm). Dessa färger representerar; greenen, hålet, bollen och himlen. Bandet är 50 cm långt.

Bärande av utmärkelsen:
Utmärkelsen som bouton ska bäras vid av golforganisationer eller golfklubbar anordnade högtidliga tillfällen. Såväl till högtidsdräkt (civil som militär) som till aftondräkt (smoking). Den får även bäras till civil kavaj då tillfället är att betrakta som högtidligt.
I privata festliga sammanhang får utmärkelsen bäras enligt eget omdöme.

Herrar bär utmärkelsen på bröstets vänstra sida i höjd med bröstfickans övre del. Bärs fler utmärkelser eller medaljer ska HIO-utmärkelsen om möjligt bäras till vänster om övriga.
Damer bär utmärkelsen på vänster sida omedelbart under klänningens axelband.

Bandet kan bäras till högtidsdräkt och ska fästas med det gröna fältet nedåt, under frackrocken och västen men över skjortan, i höjd med bröstfickan med ca 30% lutning från höger ned till vänster. Bärs fler band ska HIO-utmärkelsen om möjligt bäras underst.
Bandet kan även fästas på släpspänne då sådant används till militär högtidsdräkt. Det ska då vara placerat längst till vänster på släpspännet.

HIO-SHOPEN SÖK EFTER GJORDA HIO SEMIFINALERNA ANMÄL HIO